МАЧКИ ОД ВИСОКО ДРУШТВО

The Aristocats

МАЧКИ ОД ВИСОКО ДРУШТВО

The Aristocats

Жанр: Aнимирани

Година: 1970.

Актери: Phil Harris, Eva Gabor, Sterling Holloway

Продуцент: Wolfgang Reitherman

Disney

Мадам Аделајд Бонфами е богата старица која своите последни денови ги поминува во париската вила со омиленото милениче, мачката Војвотка и со трите мачиња - Берлиоз, Тулуз и Мари. Кога посветениот батлер Едгар случајно го чита тестаментот на мадам Бонфами во кој таа сето свое богатство им го остава на мачките, тој одлучува да ги киднапира мачките и да ги однесе далеку од Париз и од мадам Бонфами за да може сето богатство да му остане нему. Војвотка и другите три мачиња мораат да го најдат патот до дома и да го спречат батлерот Едгар во неговата замисла...

ЗАНИМЛИВОСТИ

Филмот е инспириран од вистинита приказна за едно париско семејство мачки кои во 1910 година наследиле големо богатств

Ова е последниот филм што лично го одобрил Волт Дизни, а првиот филм што студиото го завршил целосно по неговата смрт

Познатата реченица од песната „Ev'rybody Wants To Be A Cat“, која ја пее кинеската мачка, подоцна е забранета и исфрлена од официјалниот албум на филмот затоа што се сметала за политички некоректна

ГЛЕДАЈ ВЕДНАШ