5 интересни факти за легендарната серија „Мало место“

Серијата на Миленко Смоје и Даниела Марушиќ уште одамна доби легендарен статус. Но, иако од првото емитување поминаа неколку децении, навистина вреди да се гледа серијата одново – нејзиниот хумор, политичките реплики и авантурите на главните ликови се секогаш актуелни. Серијата, покрај оние на екраните, постојано ги следеше и пошироките општествени настани надвор од екраните. А тие две нивоа беа и остануваат нераскинливи. Покрај тоа, се сеќаваме на легендарното Мало место со 5 интересни факти.

  1. Љубов кон ликовите

Дека гледачите своевремено ги засакаа ликовите од кои не сакаа тукутака да се разделат, сведочат и поединечните епизоди кои уследија по настаните во серијата со кои гледачите не се согласуваа. Смоје и Марушиќ добиваа писма од гледачите во кои беа критикувани и молени да ги спасат ликовите. Така Смоје по последните епизоди од серијата, поради Бепина доживеа и помали напади на улиците на Сплит, како и разни непријатни ситуации кога се сретнувал со огорчени гледачи и обожаватели на серијата. Накратко, со ликовите на „Мало место“ немало и нема шега.

  1. Незадоволство со дотурот

Како што кажа во една прилика Марин Марушиќ, синот на режисерот на „Мало место“, Миленко Смоје бил особено незадоволен од глумата на Карла Булиќ во улогата на дотурот Луиџи. Смоје отиде еден чекор понатаму од незадоволство, упатувајќи протесно писмо до директорот на Телевизија Загреб. Но, директорот се противеше на промената на актерите, а Булиќ со тек на време стана и остана еден и единствен дотур.

  1. „Збогум и никогаш повеќе“

Серијата првично требаше да има 33 епизоди. Но, поради определени притисоци, несогласувања, тензии и проблеми, тринаесеттата епизода беше последна. Сепак, и со „само“ 13 продолженија, „Мало место“ се впиша во историјата. Прашање е што ќе беше серијата да заживееше во целина.

  1. Конкуренција

Кога Телевизија Загреб одлучувала која серија ќе ја продуцира и емитува на својот канал, морала да донесе не баш едноставна одлука. Во игра биле сериите „Мало место“ и драмската серија на Иван Раос Жолти, жолти канаринци“. Тоа, воопшто, не била лесна одлука со оглед на тоа што серијата на Раос подоцна е снимена и, исто како „Мало место“, влезе во легендите, но под друг наслов – Просјаци и синови.

  1. Стварност и фикција

Иако е фикција, приказната на „Мало место“ има свое упориште во општествената стварност во која гравитирал и Миленко Смоје. Ликовите се инспирирани од вистински луѓе. Поштарот Андрија Бомбишта своите корени ги влече од малото брачко место Ложишча, каде што работел сестраниот Фране Павлов – освен поштарска должност, тој бил и бербер, режисер, уметник, но и хроничар на местото. Дотурот Луиџи е спој од различни личности кои Смоје ги познавал и колажирал, додека Сервантес е олицетворение на еден уметник од Милна, а началникот, како што вели приказната, е скициран според таткото на сопругата на Смоје, Лепа. „Мало место“ накратко претставува хроника која на малиот екран ги пренесе ликовите и животот кои ја опкружувале во стварноста.

>>„Мало место“ гледајте го веднаш на Pickbox NOW