Жанр: детски, анимирани

Година: 1996.

Актери: Demi Moore, Jason Alexander, Tom Hulce

Продуцент: Gary Trousdale, Kirk Wise

Disney

Грбавецот и сирак Квазимодо целиот свој живот ги развеселува жителите на Париз ѕвонејќи на огромните ѕвона од прекрасната црква Нотр Дам. Тој израснал во камбанаријата заедно со суровиот Клод Фроло и единствено за што Квазимодо сонува се среќата, љубовта и напуштањето на камбанаријата во која го минал целиот свој несреќен живот. Со помош на своите тројца пријатели Виктор, Иго и Лаверн, тој ќе се обиде и да го оствари тоа, а работите вртоглаво ќе се променат кога во градот ќе се појави прекрасната Есмералда...

ГЛЕДАЈ ВЕДНАШ