ПИНОКИО

Pinocchio 

Pinocchio

ПИНОКИО

Pinocchio 

Pinocchio

Жанр: Анимирани

Година: 1940

Актери: Dickie Jones, Christian Rub, Mel Blanc

Продуцент: Hamilton Luske, Ben Sharpsteen

Disney

Осамениот тоскански обработувач на дрво Џепето вложува многу љубов вo изработката на една дрвена кукла, која ја нарекува Пинокио, па пред да заспие, посакува Пинокио да стане вистинско момче. Во текот на ноќта, куќата на Џепето ја посетува Сината Самовила, која ја слушнала неговата желба, па ја оживува куклата и ѝ вели дека доколку сака еден ден да стане вистинско момче, мора да докаже дека е храбар, искрен и несебичен, а и да знае да го разликува доброто од лошото. Џепето се воодушевува кога дознава дека му се исполнила желбата, па го испраќа Пинокио на училиште. По пат, куклата во придружба на својот пријател штурецот налетува на двајца измамници, лисицата и мачката, кои се викаат Чесниот Џон и Гидион. Тие го наговоруваат да се придружи на една куклена претстава...

ГЛЕДАЈ ВЕДНАШ