ЧУДОВИШТА

Monsters Inc.

ЧУДОВИШТА

Monsters Inc.

Жанр: Анимирани

Година: 2011

Актери: Billy Crystal, John Goodman, Mary Gibbs

Продуцент: Pete Docter

Disney

Монстрополис е град во кој живеат само чудовишта, каде што нема луѓе, а особено не деца за кои чудовиштата мислат дека се смртоносни на допир. Градот се напојува со енергијата од детските вресоци. Вресоците ги собираат вработените во компанијата "Монстерс“, кои влегуваат во човечкиот свет низ безбројните врати и ги плашат децата, обидувајќи се од нив да извлечат што е можно подобар вресок. Во "Монстерс"работат и двата најдобри пријатели, добродушното големо и влакнесто, сино чудовиште Џејмс П. Саливан, кого го викаат Сали, и едноокиот мал и зелен Мајк Вазовски. Главниот противник на Саливан е чудовиштето што личи на камелеон, Рендал Богс. Во обид преку измама да биде подобар од Сали во собирањето вресоци, поради Рендал, по грешка, во фабриката влегува двегодишно девојче...

ГЛЕДАЈ ВЕДНАШ