АЛАДИН

Aladdin

АЛАДИН

Aladdin

Жанр: aнимирани

Година: 1992

Актери: Ron Clements, John Musker

Продуцент: Scott Weinger, Linda Larkin, Robin Williams

Disney

Големиот везир Џафар се обидува да дојде до волшебната ламба во која се наоѓа духот што исполнува желби, но тоа не му успева, па ги измамува Аладин и неговиот мајмун Абу да му ја донесат од пештерата во која се наоѓа ламбата. Аладин се вљубува во Јасмин, ќерката на султанот, која претходно ја запознава, но бидејќи тој е само улично момче, не може ни да помисли да ја побара нејзината рака. Такво нешто е резервирано само за принцовите. Откако на еден волшебен килим Аладин со волшебната ламба му бега на везирот, бидејќи духот од ламбата му ветува исполнување на три желби, тој посакува да стане принц за да ја запроси Јасмин. Но и Џафар планира преку Јасмин да стане нов султан...

ГЛЕДАЈ ВЕДНАШ